فضاپیمای شوروی بعد از نیم قرن به زمین بازمی گردد
مداربسته: «کاسموس 482»(Kosmos 482) نام یک کاوشگر سیاره زهره است که پنجاه و سه سال پیش توسط حکومت شوروی به فضا پرتاب شد، اما هیچ گاه از مدار زمین جدا نشد و الان طی روزهای آینده باردیگر به زمین بازخواهد گشت و یا کاملا در جو می سوزد یا بقایای آن به سطح زمین سقوط می کند.
به گزارش مداربسته به نقل از ایسنا، انتظار می رود ماژول فرودگر ماموریت «کاسموس 482»(Kosmos 482) در ماه مه 2025(اردیبهشت 1404) به زمین سقوط کند.
این فرودگر در ایام آینده مجدداً به جو زمین وارد می شود و نگرانی هایی را برانگیخته است، برای اینکه دانشمندان نمی دانند که در کجا ممکنست سقوط کند.
بخشهایی از این کاوشگر که برای سالم ماندن در وضعیت وحشیانه جو زهره طراحی شده اند، می توانند گرمای طاقت فرسای حاصل از ورود مجدد به جو زمین را تحمل کنند و با سطح زمین برخورد کنند.
مارکو لانگبروک(Marco Langbroek)، یک ردیاب ماهواره ای مستقر در هلند اظهار داشت که ماژول فرودگر ماموریت «کاسموس 482» ممکنست در هفته دوم ماه مه سقوط کند.
وی در یک بروزرسانی اخیر در وبلاگ خود اشاره کرد: از آنجا که این فرودگر برای مقاومت در مقابل جو خشن زهره تولید شده است، این احتمال وجود دارد که بتواند از ورود مجدد به جو زمین زنده بماند.
وی ادامه داد: بااینکه خطر کلی برای مردم کم است، اما صفر نیست.
پرتابی محکوم به فنا، تهدیدی طولانی مدت
این ماموریت که در تاریخ 31 مارس 1972 پرتاب شد، کوشش کرد یک فرودگر را به سیاره زهره برساند. با این وجود، فضاپیما به سبب خاموش شدن سریع مرحله بالایی که به زمان سنج ناصحیح تنظیم شده نسبت داده می شود، نتوانست از مدار زمین فراتر رود. در نتیجه با نام «کاسموس 482» نام گذاری شد که یک روش معمول برای ماموریت های شوروی که در مدار زمین باقیمانده بودند، بود.
این فضاپیما بعد از پرتاب به چهار قطعه تقسیم شد و دو قطعه کوچکتر باردیگر وارد جو شدند و تنها دو روز بعد بر فراز نیوزلند سقوط کردند. ماژول فرودگر اما با وزن تقریبی 1091 پوند از زمان شکست این ماموریت تا حالا به دور زمین می چرخد.
لانگبروک می گوید: باتوجه به جرم آن، خطر برخورد آن مشابه با خطر برخورد شهاب سنگ است.
هم اکنون، پیش بینی زمان دقیق ورود مجدد این فضاپیما دشوار است. لانگبروک تخمین می زند که ممکنست حدود 10 مه(20 اردیبهشت) رخ دهد، بااینکه پیش بینی ها با نزدیک شدن به این تاریخ دقیق تر خواهد شد.
این عدم قطعیت عمدتا به سبب افزایش فعالیت خورشیدی است. حالت فعال فعلی خورشید درحال گرم کردن و گسترش جو زمین است که موجب افزایش کشش آن می شود و سبب می شود اجرام درحال چرخش، سریعتر ارتفاع خودرا از دست بدهند.
بطور معمول، خطر برای مناطق پرجمعیت، کم است و این زباله های فضایی به احتمال زیاد در مناطق دورافتاده اقیانوس سقوط می کنند. باتوجه به ساختار قوی آن، اگر بر روی سطح خاکی زمین فرود بیاید، می تواند بینش ارزشمندی در مورد دوام مواد فضاپیما بعد از قرار گرفتن طولانی مدت در فضا عرضه نماید.
با این وجود، حتی اگر خطر آن کم باشد، ورود مجدد کنترل نشده آن هیچ گاه بطورکامل بدون خطر نیست.
شایان ذکر است که این نخستین بار نیست که پیش بینی ورود مجدد برای «کاسموس 482» به انجام می رسد.
در سال 2018، پاول شوبین(Pavel Shubin)، ستاره شناس روسی، تخمین زد که این فضاپیما بین سالیان 2023 تا 2025 سقوط خواهدنمود. تحلیل های بیشتر در سالیان 2019 و 2022 با شبیه سازی هایی که نشان دهنده یک پنجره ورود مجدد بین اواسط سال 2024 و اواسط سال 2027، با احتمال زیاد در حدود سال 2025 تا 2026 است، این پیش بینی ها را اصلاح کردند.
مسابقه پاک سازی زباله های فضایی
از شروع عصر فضا در اواخر دهه 1950، هزاران ماهواره به مدار زمین پرتاب شده اند. در صورتیکه خیلی از آنها ماموریت های خودرا به انتها رسانده اند، بازهم به عنوان ماهواره های مرده یا از کار افتاده در فضا باقیمانده اند و به مشکل فزاینده زباله های مداری کمک می کنند.
بر اساس گزارش آژانس فضایی اروپا، هم اکنون حدود 3000 ماهواره مرده مانند «کاسموس 482» در مدار زمین درحال چرخش هستند که خطری بالقوه برای ایمنی انسان به همراه دارد.
با افزایش پیوسته ترافیک فضایی، مدیریت این بهم ریختگی رو به رشد، ضروری تر شده است. دانشمندان درحال کار بر روی راهبردهایی برای بازگرداندن ایمن ماهواره های از بین رفته به زمین هستند، نه این که اجازه دهند آنها بطور غیرقابل کنترلی به جو و سطح زمین سقوط کنند.
منبع: مداربسته
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب