در گزارش مداربسته اعلام شد؛

برنامه های معاونت علمی برای افزایش امنیت غذایی

برنامه های معاونت علمی برای افزایش امنیت غذایی مسئول پروژه های کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری برنامه های حمایتی ستاد از پروژه های در ارتباط با امنیت غذایی را شرح داد.



دکتر سیف سهندی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه در همه حوزه ها معمولا یک پروژه ۱۰ ساله برای کاهش ارزبری در معاونت علمی تعریف شده که استراتژی امنیت غذایی هم از این قاعده مستثنی نیست، اظهار نمود: در حوزه امنیت غذایی پروژه های مختلفی توسط شرکتهای دانش بنیان در حال انجام می باشد.
حمایت از تولید آنزیم های بومی کشور
مسئول پروژه های کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری با تکیه بر این که تولید آنزیم ها یکی از برنامه های توسعه امنیت غذایی به حساب می آید، اظهار داشت: دانش فنی دستیابی به سویه های میکروبی و قارچی با توان تولید اقتصادی آنزیم در داخل کشور تا کنون بدست نیامده و نیاز است در این حوزه فعالیتهای تحقیق و توسعه توسط محققان و شرکت ‎های دانش بنیان به شکل جدی تری پیگیری شود.
سهندی افزود: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این حوزه از شرکتهای دانش بنیان حمایت می کند.
مسئول پروژه های کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری با اشاره به اینکه صدها شرکت دانش بنیان در حوزه امنیت غذایی فعالیت می نمایند، اظهار داشت: حوزه آنزیم ها در فرآیند تولید مواد غذایی و همینطور سایر صنایع مانند شوینده ها، نفت و غیره کاربرد دارند. از آنجاییکه تولید آنزیم ها از فناوری پیچیده ای برخوردار می باشد و به صورت سالانه ۵ میلیون و ۱۳۰ هزار دلار واردات آنزیم به کشور را داریم ازاین رو تولید این میزان از آنزیم ها می تواند برای کشور سودآور باشد.
سهندی با اشاره به اینکه هم اکنون دو شرکت دانش بنیان در زمینه تولید آنزیم فعالیت می نمایند، افزود: با عنایت به این که شرکتهای دانش بنیان پس از رسیدن به دانش فنی احتیاج به حمایت جهت تولید انبوه دارند، صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق توسعه ملی از این شرکتها حمایت خواهد نمود.
تولید نهاده ها، کودها و آفت کش ها
مسئول پروژه های کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ضمن اشاره به مبحث دیگری که در زمینه امنیت غذایی مطرح می شود، اظهار داشت: نهاده ها، کودها و آفت کش ها هم همچون مواردی هستند که در زمینه امنیت غذایی مورد توجه قرار می گیرد.
سهندی ضمن اشاره به میزان واردات کودها اظهار داشت: تنها به میزان ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار واردات کودهای شیمیایی داریم که اگر کودهای زیستی جایگزین این کودهای شیمیایی شود می توانیم صرفه جویی ارزی داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه حالا الزامی در زمینه استفاده از کودهای زیستی وجود ندارد، اظهار داشت: ازاین رو معمولا کودهای شیمیایی وارداتی مورد مصرف قرار می گیرد و همین دلیلی بر محدود شدن بازار کودهای زیستی تولیدشده توسط شرکتهای دانش بنیان است.
صرفه جویی ارزی با کودهای زیستی
سهندی تصریح کرد: اگر حتی به میزان ۲۰ درصد هم مصرف این کودهای شیمیایی کاهش پیدا کند و کودهای زیستی جایگزین شوند صرفه جویی ارزی خواهیم داشت؛ بر مبنای اخرین امار حدوداً ۶ میلیون تن در سال کود اوره تولید می شود که ۲و نیم میلیون تن از این میزان در کشور مصرف می شود و مابقی صادر می شود استفاده از کودهای زیستی علاوه بر کاهش میزان واردات کودهای شیمیایی بر افزایش صادرات کودهای اوره هم تاثیر گذار است ازاین رو لازم است میزان مصرف این نوع کودها در کشور افزایش یابد.
مسئول پروژه های کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری در مورد برنامه های ستاد توسعه زیست فناوری تا ۱۰ سال آینده برای امنیت غذایی اظهار داشت: امنیت غذایی ارتباط مستقیمی با کشاورزی دارد و کشاورزی هم چند بخش مهم شامل زراعت، باغبانی، دامپروری، شیلات و صنایع تبدیلی و تکمیلی است. بنابراین جهت افزایش توان ملی در حوزه امنیت غذایی بایستی نگاه کلان و زنجیره‏ای به مبحث داشت.
وی افزود: طبق آخرین آمار وزارت جهاد کشاورزی سالانه حدود ۱۲۳ میلیون تن انواع مواد غذایی و کشاورزی در کشور تولید می شود اما میزان مصرف حدود ۱۵۰ میلیون تن است به عبارتی سالانه ۶.۲۳ میلیون تن مواد غذایی، محصولات کشاورزی و نهاده های مؤثر در تولید غذا به ارزش تقریباً ۱۲ میلیارد دلار وارد کشور می شود. از این میزان سهم واردات نهاده های دامی تقریباً ۹.۳ میلیارد دلار، محصولات زراعی و باغبانی حدود ۱۸.۳ میلیارد دلار و روغن و دانه های روغنی ۴.۲ میلیارد دلار است.
حمایت از تولید محصولات دامی
به گفته مسئول پروژه های کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری، عمده محصولات دامی در ارتباط با دانه ذرت و کنجاله بوده که میزان واردات ذرت ۱۰ میلیون تن در سال است و جهت تأمین آن با شرایط فعلی در داخل کشور فارغ از نیاز آبی، بایستی حدود ۱، ۲۵۰، ۰۰۰ هکتار از اراضی کشور به کشت ذرت دانه ای اختصاص داده شود که این میزان هم اکنون حدود ۱۳۸ هزار هکتار است.
وی اضافه کرد: با در نظر گرفتن مبحث آب، مکانیزاسیون و ارقام تجاری موجود به نظر می آید امکان خود کفایی در این عرصه دور از دسترس باشد اما در صورتیکه تولید ارقام تجاری زودرس و پر بازده ذرت در دستور کار قرار بگیرد و مصرف آب هم با روش های نوین مانند RDI (Regulated Deficit Irrigation) کنترل شود میتوان ضریب خودکفایی را افزایش داد.
سهندی با اشاره به اینکه در مورد کنجاله و روغن باید گفت امکان افزایش ضریب خودکفایی تولید دانه های روغنی و روغن در کشور وجود دارد، اظهار داشت: در این عرصه راهکارهای کلی شامل افزایش دسترسی به ارقام تجاری دانه های روغنی مانند کلزا و سویا، بهبود عملیات زراعی، معرفی سایر گیاهان روغنی مانند کاملینا، استفاده از سایر منابع زیستی مانند جلبک برای تولید روغن و بهبود فرایند استحصال روغن در کارخانجات روغن کشی است.
وی اضافه کرد: معاونت علمی و فناوری در زمینه تولید بذر کاملینا از شرکت دانش بنیانی حمایت کرده و جهت توسعه کشت آن هم حمایت هایی داشته؛ امید است با توسعه آن تولید دانه های روغنی به صورت کشت دیم افزایش یابد.
تولید ارقام پرمحصول برنج با کیفیت
مسئول پروژه های کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در مورد دیگر مباحثی که به امنیت غذایی مربوط می شود اظهار داشت: یکی دیگر از محصولات وارداتی که به امنیت غذایی ارتباط دارد برنج است که از کشورهایی مانند چین و هند سالانه به ارزش حدود ۵.۱ میلیارد دلار وارد کشور می شود.
وی اضافه کرد: فعالیت دانشمندان کشور منجر به معرفی ارقام پر محصول برنج باکیفیت تقریباً مشابه برنج های بومی شده است. توسعه استفاده از این ارقام باعث افزایش عملکرد تقریباً دو برابری در مزارع برنج می شود و بدین ترتیب با افزایش میزان تولید برنج در واحد سطح میتوان انتظار داشت علاوه بر افزایش درآمد کشاورزان، واردات برنج هم کاسته شده و این محصول جایگزین برنج های چینی و هندی شود.
وی تصریح کرد: ستاد زیست از چنین پروژه هایی حمایت می کند تا بتوانیم امنیت غذایی را به این واسطه تأمین نماییم.
ضرورت ورود به نسل چهارم کشاورزی
وی اضافه کرد: علاوه بر فناوری های زیستی که در سال های اخیر تاثیر مهمی بر کشاورزی داشته است در سالهای اخیر با توسعه فناوری های ارتباطات و اطلاعات (ICT) نسل چهارم کشاورزی (مبتنی بر استفاده از IT برای هوشمند سازی و تحلیل داده های بزرگ Big data) در جهان توسعه یافته است و از سال ۲۰۱۴ هم نسل پنجم کشاورزی (استفاده از ربات ها و اتوماتیک کردن فعالیتهای کشاورزی و حداقل رساندن دخالت انسان) شروع شده است.
مسئول پروژه های کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: این در شرایطی است که در کشور هنوز نسل سوم کشاورزی کاملاً توسعه نیافته است. بنابراین نیاز است همه ذی نفعان بخش کشاورزی از پژوهشگران تا کشاورزان و سازمان های تصمیم گیر تلاش کنند تا کشاورزی در کشور ارتقا یابد.


منبع:

1400/11/17
13:57:08
5.0 / 5
469
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
دوربین مداربسته

newcctv.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مداربسته محفوظ است

دوربین مداربسته مداربسته

انواع دوربین مداربسته