جزئیات اولین منظومه ماهواره ای ایران اعلام شد

۳ پرتاب آزمایشی محموله ۱۶ ماهواره ای شهید سلیمانی طی امسال

۳ پرتاب آزمایشی محموله ۱۶ ماهواره ای شهید سلیمانی طی امسال مداربسته: کنسرسیومی از شرکت های خصوصی و دولتی طراحی و ساخت منظومه ماهواره ای شهید سلیمانی را که شامل 16 ماهواره است، در دستور کار خود قرار داده اند که سال قبل نمونه آزمایشی آن تحت عنوان «هاتف 1» پرتاب شد و امسال نیز 3 پرتاب آزمایشی از این منظومه ماهواره ای خواهند داشت.


به گزارش مداربسته به نقل از ایسنا، سازمان فضایی ایران در جهت عرضه خدمات فضاپایه در حوزه ارتباطات بخصوص اینترنت اشیاء، پروژه نخستین منظومه ماهواره ای مخابراتی باند باریک را به نام «شهید سلیمانی» تعریف کرد و سپس با هدف تقویت بخش خصوصی و استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان حوزه فضایی، مناقصه واگذاری این پروژه را برگزار کرد.
با انجام فرایند مرحله اول مناقصه این پروژه مهم، ابتدا شرکت ها و کنسرسیوم های متقاضی حائز شرایط، شناسایی شدند و سپس با انجام مرحله دوم مناقصه، برنده مناقصه که کنسرسیومی متشکل از شرکتهای خصوصی و دولتی است، انتخاب گردید. با تعیین مجری و همینطور انجام اقدامات مربوط، قرارداد طراحی، ساخت، پرتاب، آزمون و تحویل در مدار منظومه مخابراتی اینترنت اشیاء (IOT) میان سازمان فضایی ایران و کنسرسیوم داخلی منعقد گردید.
منظومه مخابراتی شهید سلیمانی در واقع نخستین منظومه ماهواره ای ایران و جهان اسلام است که با تاکید بر توان داخلی درحال ساخت است و خدمات بسیار خوبی را به دستگاههای دولتی، بخش خصوصی و مردم عرضه خواهد نمود.
این منظومه در حوزه ارتباطات بخصوص اینترنت اشیاء کاربرد دارد، به این معنا که هر آن چه از اشیاء که قابلیت وصل شدن به این منظومه را داشته باشد، میتوان با استفاده از ماهواره، کنترل کرد و برای آن شیء فرامین لازم کاربری را صادر کرد.
غیر از این مورد، در موارد مختلف دیگری مانند پایش آب و خاک، پایش جنگلها، دمای هوا در مناطق آتش خیز، میزان خشکی یا رطوبت خاک نیز با استفاده از سنسورهایی که متصل به این ماهواره هستند، میتوان داده های مرتبط را با سرعت بسیار مناسبی جابجا کرد.
یکی دیگر از مهم ترین کاربردهای این منظومه ماهواره ای، استفاده از حسگرهای ارتباطاتی آن برای رصد و پایش خطوط انتقال نفت و گاز است که با این روش، ایستگاه های کنترل خطوط به سادگی می توانند میزان فشار و یا وضعیت خطوط را با ارسال داده با استفاده از ماهواره، به سرعت ترین زمان ممکن در تمام نقاط کشور حتی نقاط صعب العبور و خارج از شبکه های زمینی، انجام دهند.
به کارگیری ظرفیت منظومه مخابراتی شهید سلیمانی، به خوبی می تواند خیلی از مشکلات حوزه ارتباطاتی کشور بخصوص در مناطق دورافتاده و صعب العبور را رفع کند و ان شاءالله با تکمیل فرایند ساخت ماهواره ها و پرتاب آنها، این امکان مهم برای شرکت ها و سازمان های دولتی و خصوصی فراهم خواهد شد.
غیاثوند، مدیر پروژه منظومه شهید سلیمانی در گفتگو با ایسنا، به بیان روند توسعه صنعت فضایی کشور اشاره نمود و اظهار داشت: از سال ۱۳۳۶ که ماهواره اسپوتنیک روسیه برای نخستین بار به فضا پرتاب شد، پیشینیان ما هیچ گاه تصور نمی کردند که ایران ۵۰ سال پس از آن بتواند وارد این عرصه شود. پس از انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی اجازه نداد تا کشور وارد این عرصه شود و در سال ۱۳۷۵ با حضور ماهواره های «مصباح» و «سینا» فعالیتهای فضایی ایران شروع شد.
وی اظهار نمود: ماهواره «مصباح» ساخته شد، ولی توسط اروپایی ها پرتاب نشد و ماهواره «سینا» نیز پرتاب شد ولی در همان ابتدا اعلام گردید که امکان ارتباط گیری با آن وجود ندارد و مسیر و فعالیتهای فضایی ایران با طراحی و ساخت ماهواره های «امید»، «رصد»، «نوید» و «فجر» شتاب گرفت.
غیاثوند با اشاره به اینکه اینها در حد ماهواره های تحقیقاتی است و لازم بود که به سمت ماهواره های عملیاتی برویم تا نیازهای جامعه تامین گردد و بازار این حوزه شکل بگیرد، افزود: لازمه حضور بخش خصوصی در صنعت فضایی، ایجاد بازار آن است، ازاین رو باید به سمت توسعه ماهواره برها برویم و این رویکرد باعث شد که در سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ به سمت توسعه ماهواره برها برویم و در سال ۱۴۰۲ ماهواره «ثریا» با استفاده از ماهواره بر «قائم ۱۰۰» پرتاب شد و یک هفته پس از آن ماهواره های «مهدا» و «هاتف» با ماهواره بر سیمرغ به مدار تزریق شدند.
این فعال صنعت فضایی تصریح کرد: این فعالیت ها منجر به توسعه صنعت فضایی در کشور شد و در حوزه پرتاب ماهواره نیز ماهواره برهای «قائم»، «سیمرغ»، «سفیر» و «قاصد» نیز همچون ماهواره برهایی هستند که عملیات با آنها اجرایی شده است.
مجری طرح منظومه ماهواره ای شهید سلیمانی خاطرنشان کرد: یکی از تاکیدات برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور توسعه مخابرات باند باریک یا اینترنت اشیاء است؛ ازاین رو به همت دولت و سازمان فصایی پروژه منظومه ماهواره ای شهید سلیمانی شکل گرفت تا بتوانیم در شعاع ۱۵ کیلومتری از کشور سنسورهای اینترنت اشیاء را رصد کرده و داده برداری نماییم.
غیاثوند، منظومه ماهواره ای شهید سلیمانی را بزرگترین پروژه صنعت فضایی کشور توصیف کرد و اظهار داشت: یکی از مهم ترین نکته این طرح هم افزایی بین بخش خصوصی و بخش های دولتی بود.
وی افزود: طراحی و ساخت این منظومه ماهواره ای وارد فازهای اجرایی شده و این منظومه شامل ۱۶ ماهواره است (به جز ماهواره های رزرو) که در ۳۴ صفحه مداری کار خواهد نمود و در هر صفحه ۴ ماهواره عملیات دارد.
مجری طرح تصریح کرد: سال قبل یک نمونه آزمایشی تحت عنوان «هاتف ۱» پرتاب شد تا زیر سیستم های آن تست شود و سال جاری نیز ۳ پرتاب آزمایشی از این منظومه ماهواره ای خواهیم داشت. این پرتاب برای تست محموله و زیر سامانه اینترنت اشیاء است.
وی مرحله بعدی این پروژه را تجاری سازی آن دانست و اظهار داشت: گام بعدی طراحی و ساخت منظومه ۶۴ ماهواره ای است که از یک میلیون حسگر پشتیبانی می کند.



1403/03/21
10:48:45
5.0 / 5
226
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵
دوربین مداربسته

newcctv.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مداربسته محفوظ است

دوربین مداربسته مداربسته

انواع دوربین مداربسته